BETA
My accountGet started
Nov 142023
CodeCon
6 min read

10 najčastejších otázok o IT freelancingu

Nepotrebujeme proroctvá z Delfskej veštiarne, aby sme boli presvedčení, že dopyt po IT specialistoch stúpa.

10 najčastejších otázok o IT freelancingu

Nepotrebujeme proroctvá z Delfskej veštiarne, aby sme boli presvedčení, že dopyt po IT specialistoch stúpa. Za desaťročnej existencie TITANS sme dokázali prepojiť viac ako 2400 skúsených profesionálov s vyše 300 klientmi na domácej pôde i v zahraničí.

Najlepšiu spätnú väzbu však získavame priamo od ajťákov, ktorých s nadšením prijímame do svojich radov. Zozbierali sme 10 otázok, ktoré nám kladú na konferenciách najčastejšie a nižšie k nim rovno pripájame odpovede. Otvorená a čestná komunikácia je totiž jedným z najdôležitejších pilierov našej spolupráce. A ktovie, možno práve vy nám položíte ďalšie otázky naživo na CodeCone v Žiline.

1. Kto je TITANS freelancers, čo robíte a v čom spočíva spolupráca s vami?

Venujeme sa outsourcingu IT špecialistov. Freelancerom ponúkame projekty, ktorými sa neboja pochváliť a klientom dodávame špičkových IT špecialistov.

Začať s nami spolupracovať je úplne jednoduché. Kontaktuj nás cez akýkoľvek kanál, na Facebooku, Instagrame, LinkedIne, zastav sa na CodeCone pri našom stánku alebo zájdi na náš web. Vyber si svoj projekt, vyplň formulár a o zvyšok sa postaráme my.

Prejdeme s tebou aktuálne otvorené ponuky, ktoré sa zhodujú s tvojimi požiadavkami a budeme tvoj support pred klientom pri celom výberovom procese aj počas tvojho pôsobenia na projekte.

Dohodnutie zmluvných podmienok u klienta môžeš nechať takisto na nás. Stačí, keď nám dáš vedieť svoje preferencie a my spravíme všetko preto, aby boli naplnené. Po dohode ostáva už len podpísať s nami zmluvu a môžeš začať.

2. Ako je riešená fakturácia, zmluvné podmienky a výpovedná lehota?

Všetky tieto náležitosti riešiš priamo s TITANS. Faktúry posielaš nám, preto sa nemôže stať, že ti klient za tvoj projekt nezaplatí alebo sa s platbou omešká. Akékoľvek zmeny zmluvných podmienok idú takisto cez nás. Náš account manager, ktorý ťa má na starosti, dohliada na to, aby boli podmienky dodržané a akékoľvek zmeny riadne odkomunikované.

Ak sa ti projekt nepáči, môžeš z neho odísť v zmluvne dohodnutej výpovednej lehote. Ak akútne potrebuješ odísť skôr, prípadne nastanú neočakávané problémy, kvôli ktorým v projekte nebudeš môcť pokračovať či naň nebudeš môcť nastúpiť v dohodnutom termíne, situáciu odkomunikujeme klientovi a navrhneme riešenie, s ktorým budú spokojné obe strany.

3. Priemerne ako dlho trvá projekt?

Dĺžka projektu závisí od konkrétneho prípadu. Krátkodobé projekty zvyčajne trvajú od 3 do 6 mesiacov, zatiaľ čo tie dlhodobé 1 až 2 roky.

Priemerná dĺžka trvania projektu, ktorú pri jeho objednávaní stanovili klienti, sa od nášho vzniku zvýšila z 6,63 mesiaca na 8,66 mesiaca. Objednávky sa však často predlžujú a v takých prípadoch je priemerná dĺžka trvania jedného projektu 16 mesiacov.

Vo všeobecnosti platí, že čím stabilnejšia je situácia na trhu, tým dlhšie si firmy môžu dovoliť nechať na projektoch freelancerov.

DSC01782-Enhanced-NR.jpg

4. Čo sa deje po skončení projektu?

Po ukončení projektu sa rozhodneš, čo chceš robiť ďalej. Veľakrát sa objednávka predĺži a zostávaš na projekte aj naďalej. Ak sa tak však nestane a klient viac nepotrebuje tvoje služby, ešte pred skončením projektu pre teba vieme hľadať nový. No ak máš iné plány a rozhodneš sa chvíľu nepôsobiť na projekte, ale napríklad cestovať, choď do toho.

5. Mám ako freelancer nejaké benefity?

To, či ako freelancer dostaneš benefity, ktoré prináležia klientovým zamestnancom, závisí od samotnej firmy. Od nás z TITANS ich však rozhodne získavaš. Sme totiž presvedčení, že hoci nám to nevyplýva zo zákona a väčšinou ich pri tejto kariére ani nezískaš, freelanceri ako ty si zaslúžia odmeny za to, že pôsobia na vlastnú päsť. Lákavú ponuku benefitov si môžeš prezrieť tu.

6. Pôsobí freelancer na projekte v klasickom pracovnom čase od deviatej do piatej alebo je to na ňom?

Nemusíš každý deň pôsobiť na projekte 8 hodín v štandardnom pracovnom čase. Či už preferuješ byť produktívny ráno, v noci, počas víkendu alebo sviatku, fakturuješ si reálne odpracované hodiny.

Pracovná doba závisí na tvojej vzájomnej dohode s klientom. Môže sa stať, že niektoré firmy vyžadujú tvoju dostupnosť od 9. do 15. h, ale o všetkých podmienkach spolupráce budeš vopred vedieť.

7. Kto mi pomôže s účtovníctvom a môžem sa spoľahnúť, že mi bude faktúra zaplatená?

Jedným z našich benefitov je telefonické poradenstvo v oblasti účtovníctva. Pokiaľ sa v problematike nevyznáš, poskytneme ti kontakt na kvalitných účtovníkov, ktorí všetko vybavia za teba.

Ďalšou výhodou našej spolupráce je, že faktúra ti bude vždy na sto percent uhradená, a to aj v prípade, ak bude mať klient finančné problémy.

2023-05-11-0294.jpg

8. Mám možnosť kariérneho rastu?

Každý projekt pre teba predstavuje príležitosť naučiť sa novým zručnostiam a získať cenné skúsenosti. Ako freelancer pôsobiaci na rozličných projektoch v rámci odlišných tímov si vybuduješ lepšie komunikačné zručnosti, novú perspektívu na vývoj, interpersonálne schopnosti, odolnosť voči stresu zo zmien aj lepšie chápanie toho, na čo by si sa chcel vo svojej kariére zamerať.

Nehovoriac o tom, ako bude vyzerať tvoje portfólio! Nezáleží na tom, či si developer, tester, projektový manažér alebo dizajnér - u nás si nájde projekt každý. V posledných rokoch sú žiadaní najmä administrátori a DevOps špecialisti, kým spomedzi programovacích jazykoch je najsilnejšia Java. Ponuka freelance projektov odráža dopyt trhu a zároveň udáva trendy.

Ak si však jednotka v starších technológiách, nezúfaj! Dokážeme ťa prepojiť s klientmi, ktorí budujú niekoľkoročné komplexné riešenia postavené na stabilnej technológii.

9. Mám ako žena v IT freelancingu rovnakú šancu presadiť sa ako muži?

V TITANS sme presvedčení, že ženy patria do IT, preto ich úspech v odvetví podporujeme aj prostredníctvom účasťou na konferenciách ako je Slovak Women in Tech či iných aktivít občianskeho združenia AjTyvIT. Hrdo sa tiež hlásime k rubrike Muži o ženách v IT, ktorú si môžeš prečítať tu. Titanky v našej databáze sa môžu bezpodmienečne spoľahnúť na férový prístup v súlade s princípmi rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí.

10. Musím pôsobiť z officu klienta?

Vôbec nie! Až 58 percent projektov, na ktorých naši freelanceri v roku 2023 pôsobili, bolo realizovaných off-site, čiže kdekoľvek mimo officu klienta. Všetko závisí na konkrétnej spolupráci a vzájomných preferenciách.

DSC01934-Enhanced-NR.jpg

Nerozptýlili sme všetky otázniky vo vašej mysli - alebo ešte lepšie, podnietili sme ich viac? Obráťte sa na našich predstaviteľov, ktorí vám ochotne ozrejmia všetky nejasnosti. Najlepšie však bude, keď nás navštívite na žilinskom CodeCone, kde máme pre vás prichystané nejedno vzrušujúce prekvapenie!