BETA
My accountGet started
Sep 012016
Peter Širka

Bezplatné UI komponenty pre web

Prečítaj si tento blog skôr ako začneš vytvárať web stránku, web aplikáciu alebo eshop.

Bezplatné UI komponenty pre web

Pred niekoľkými rokmi sa mi podarilo vytvoriť v celku veľmi dobrú a hlavne jednoduchú knižnicu jQuery.Bindings, no a potom prišiel Angular.js s jeho direktívami, ktoré sa mi veľmi zapáčili. Lenže fungovanie Angularu a aj jeho smerovanie mi začali prekážať, tak som sa rozhodol, že si napíšem vlastnú knižnicu, ktorá bude mať podobnú funkčnosť ako direktívy z Angular.js. Vedel som presne čo chcem robiť, vedel som presne ako to má fungovať a nakoniec sa mi to podarilo urobiť - vznikla jedna skvelá knižnica menom jComponent.

jComponent

Knižnicu nebolo vôbec ľahké vytvoriť a po 2 rokoch si dovolím tvrdiť, že je stabilná a funkčná. Hlavná myšlienka knižnice je: vytvárať znovupoužiteľné komponenty. Knižnica potrebuje len jednu závislosť a to je jQuery. jQuery knižnica je použitá len kvôli selectorom, eventom a animáciam.

Zdrojový kód + dokumentácia: jComponent na GitHube

Výhody

  • two way data binding
  • obsahuje všetko čo potrebujete k vývoju webových aplikácií
  • má 63 kB bez GZIP kompresie
  • na vývoj stačí iba obyčajný textový editor a webový prehliadač
  • prehľadná deklarácia komponentov
  • do jComponent viete obaliť skoro všetky jQuery pluginy

Funkčnosť

Knižnica jComponent obsahuje 3x knižnice:


Knižnicu jComponent sponíman len okrajovo, aby bolo jasné v čom sú napísané skoro všetky UI komponenty.

Componentator.com

Teraz sa dostávam k jadru celého blogu. Na adrese www.componentator.com nájdete množstvo vytvorených komponentov pre jComponent. Tieto komponenty sú pod MIT licenciou a môžete ich bezplatne, bez akýchkoľvek obmedzení používať.

Vyhľadávač UI komponentov: www.componentator.com

Komponenty

Napísal som ich dosť, napríklad: textbox, dropdownlist, checkbox, checkbox dropdownlist, autocomplete (našepkávač), radiobutton, kalendár, sticker, slider, notifikácie, atď., atď..

Komponenty budú do budúcna určite pribúdať.

Výhody


Všetky UI komponenty používam osobne denno-denne a dokonca si môžete stiahnúť aj hotové open-source projekty pre Node.js platformu (napr. Eshop + CMS, HelpDesk, atď.) s jComponent komponentami na stránke: www.totaljs.com.