BETA
My accountGet started
Mar 312017
Peter Širka

Elektrický bicykel KTM MACINA KAPOHO SLX 2017

Môj prvý e-bike. Recenzia celoodpruženého elektrického bicykla od rakúskej firmy KTM.

Elektrický bicykel KTM MACINA KAPOHO SLX 2017

Keďže patrím k milovníkom elektrických hračiek, tak eletrický bike nemohol u mňa chýbať. Už na začiatok napíšem, že toto bola 2 najlepšia kúpa v mojom živote (prvá bola Apple iMac).

Prvá noc doma:

Prvý noc s KTM doma

Elektrické bicykle nepatria k lacným záležitostiam, ale jednoducho povedané must have. Cena môjho bicykla bola 3600 EUR s DPH a kúpil som ho v obchode Ride.sk, kde som dostal asi najlepší zákaznícky servis s akým som sa kedy stretol. Ochota a služby sú proste mega, dokonca raz ročne prídu ku mne domov po bicykel a celý mi ho u nich nastavia a dovezú späť. Takto si predstavujem obchod a služby 21 storočia.

Web stránka: www.ride.sk

Prvé pocity

Prvé pocity boli viac než mega výborné. Žiadny kopec mi už nerobí starosti. Keď si spomeniem, že niekedy som ledva vytlačil bicykel do našich krásnych kopcov v Banskej Bystrici, tak dnes prejdem len tak piánko bez toho, aby som sa zadýchal alebo fyzicky zlinčoval. Je neuveriteľné, ako dokáže elektromotor pomôcť. Keď idem do kopca, tak mám pocit, že som Sagan. S takou ľahkosťou a rýchlosťou ako viem zdolať rôzne kopce v rôznom teréne, mi dodáva pocit, že som nadčlovek. Na nižšie uvedom obrázku si všimnite výškový rozdiel (553 metrov nad morom), ktorý som prebicykloval za 1 a pol hodiny (masaker):

Štatistika

Neustále sa stretávam s názormi, že na bicykli nemá čo robiť elektrický motor. Každému sa snažím vysvetliť, že ja sa už nechcem na bicykli trápiť, siliť, namáhať - ja chcem sponzávať, zdolávať veľké kopce, hory a doly, na ktoré by som za iných okoloností fyzicky nemal. Teraz by som mohol jazdiť bez problémov aj s Peťom Saganom.

KTM mašina

Chcel som celoodpružený bicykel, ktorý zvládne rôzny terén. Bicykel má širšie gumy, čo sa vyplatilo už pri 3 jazde. Terén bol veľmi náročný a tu som prvý krát pocítil, na čo je to všetko dobré:

Cesta z Laskomera

Stal sa so mňa samotár

Pár jázd som absolvoval s neelektrickými bicyklami a bola to katastrofa. Už viem, ako sa cítili pred niekoľkými rokmi moji kamaráti, keď ma stále museli čakať (pretože som nevládal). Teraz by som čakal ja ich, pretože elektrický motor robí velikánsky rozdiel v sile.

Riečka

Zábava a šport v jednom

Na elektrickom bicykli sa mi páči to, že musíte šlapať. Ináč to nejde. Za dva týždne som pobehal rôzne horské oblasti v Banskej Bystrici a baví ma to ešte viac. Príroda, hory, zvieratá, lesy mi dodávajú to, čo mi doteraz poriadne chýbalo - pocit kľudu a oddychu (kiež by si mohol vidieť to čo ja):

Prvá dlhšia jazda:

Riečka

Neuveriteľné, ale narazil som ešte na sňah:

Králiky

Technické údaje

Všetky technické informácie o mojom elektrickom bicykli nájdeš na stránke Ride.sk.

Výhody

  • úplne iný pohľad na bicyklovanie
  • silný motor
  • dobrá výdrž baterky (dojazd vyše 50 KM)
  • brutálna zábava
  • vôbec nie je ťažký
  • baterka sa dá dať rýchlo dolu a je uzamikateľná
  • veľký display, ktorí svieti
  • kvalitný rám
  • celoodpruženie
  • brutálne vypadá

Nevýhody

  • cena
  • motor pomáha iba do 25 km/h (ale to je len kvôli legislatíve)

Na bicykli neviete ísť rýchlejšie ako 50 km/h, pretože nemá prevody na rýchlosť (vpredu nemá prehadzovačku, iba vzadu). Nepovažujem to za nevýhodu, len uvádzam veci na pravú mieru.

Baterka

Po vyše 20 KM výlete (veľmi náročný terén) mi baterka v bicykli klesla z 5 paličiek na 3 paličky. Ale bavíme sa o veľmi náročnom a stúpajúcom teréne, kde som šiel skoro stále na športovom móde. Nabíjanie trvá max. 3 hodiny (aspoň doteraz som ju dlhšie nenabíjal).

Motor má 5 módov

  • turbo (ideš ako pierko hore kopcom)
  • šport (ideš ako trošku ťažšie pierko hore kopcom)
  • tour (už trochu citíš kopec)
  • eco (začína to byť náročné)
  • off (si v riti, treba sa vrátiť)

Najviac používam módy: tour (ten má zapnutý stále) a šport zapínam len vtedy, keď idem do mega kopca. Čím silnejší mód, tak tým viac to žerie baterku. Motor je značky Bosh.

Ďalšie fotky z mojich cyklociest:

Suchý vrch v BB:

Suchý vrch

Suchý vrch v BB a krásny výhľad na Králiky:

Suchý vrch

Skoro som sa zasral (Blair Witch):

Macko

Urpín Vartovka:

Urpín Vartovka

Išiel som zlou cestou (pohľad, kadial som šiel):

Krkaháje

Môj klasický bicyklový okruh: BB centrum --> Riečka --> BB centrum:

Riečanské sedlo

Záver

Ak zvažuješ kúpu nejakého bicykla alebo motorky, tak jednoznačne doporučujem poriadky elektrický bicykel. Určite nebudeš banovať, je to paráda. Na Ride.sk nájdeš ďalšie horské elektrické bicykle.